Low Carb ishrana

Jedan od najpopularnijih načina za gubljenje kilograma je takozvana “Low Carb” dijeta.  Kod ovog načina ishrane je smanjen udeo ugljenih hidrata, a istovremeno povećana količina proteina i zdravih masti. Cilj ove redukcije je povećanje gubitka masti i poboljšanje metaboličkih procesa. Pored toga, povećanjem količine proteina se jača muskulatura.

Uz održivu i trajnu promenu ishrane, u plan obroka može biti uključeno i do 150 g ugljenih hidrata. Važna je međutim vrsta ugljenih hidrata. Izbegavajte kratkolančane ugljene hidrate, poznatije kao jednostavni šećeri, koji se nalaze u mnogim namirnicama u obliku fruktoze, glukoze i konzumnog šećera.  Zbog njih nivo šećera u krvi brzo raste i pada, što može da dovede do žudnje za hranom. 

Umesto toga birajte dugolančane ugljene hidrate. Složeni šećeri se postepeno razgrađuju, polako podižu nivo šećera u krvi i dugo drže sitim. 

Pregled ugljenih hidrata:

  • Jednostavni šećeri: slatkiši, testenina, peciva, bezalkoholna pića i alkohol
  • Složeni šećeri: povrće (brokoli, tikvice, patlidžan), pseudožitarice (kinoa, amarant), voće (borovnice, maline), kupusnjače, feta sir, orašasti plodovi, niskomasni kvark, mahunarke

Prednosti:

  • Manja žudnja za hranom i manje zadržavanje vode, konstantan nivo insulina, duži osećaj sitosti