Pirinač sa povrćem i piletinom

Pirinač je osnovna namirnica u skoro svakoj kulturi. Ovo sitno zrno se sastoji od složenih ugljenih hidrata, koje naše telo sporije vari. Zbog toga smo od pirinča duže vreme siti. U njemu se nalazi i vrlo malo masti. Ne sadrži gluten i može se kombinovati sa velikim brojem namirnica. Često se sprema u kombinaciji sa pilećim prsima (koje su jako bogate proteinima) i svežim povrćem.

Sastojci za 2 osobe:

  • 500 g pilećih prsa – fileta
  • 250 g pirinča dugog zrna
  • 1 crvena paprika
  • 1 narandžasta paprika
  • 100 g slatkog kukuruza (iz konzerve)
  • 100 g graška (iz konzerve ili smrznutog)
  • 300 g zelenog pasulja (iz konzerve ili smrznutog)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 2 grančice korijandera 
  • Prstohvat soli i bibera
  • 1 lovorov list
  • 1 ljuta paprika

Način pripreme: 

  • Iseckajte na sitno ljutu papriku, crni i beli luk. Očistite crvenu i narandžastu papriku i iseckajte ih na komade. 
  • Operite pileća prsa i isecite ih na komade.
  • Uzmite veliki tiganj i zagrejte maslinovo ulje u njemu. Izdinstajte crni i beli luk na srednjoj vatri. Dodajte piletinu i pržite je oko 2-3 minuta. Zatim dodajte komadiće crvene, narandžaste i ljute paprike, kao i grašak, zeleni pasulj i kukuruz. Sve zajedno ostavite oko 1 minut. 
  • Nakon toga dodajte pirinač i sipajte pileći bujon. Stavite začine i lovorov list. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno mešanje.
  • Dok se jelo kuva, operite i iseckajte korijander. Kad jelo bude gotovo, dodajte korijander i po potrebi još jednom začinite. Sve zajedno promešajte i vaš pirinač sa povrćem i piletinom je gotov.