Integralna pasta sa pestom

Testenina od integralnog brašna u kombinaciji sa domaćim pestom je savršen izbor za sve ljubitelje italijanske kuhinje. Relativno brzo se sprema i potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. 

Integralna pasta se sastoji od složenih ugljenih hidrata koji vam pružaju snagu i osećaj sitosti. Pesto je s druge strane pun zdravih masti. U njemu se nalazi bosiljak koji mu daje karakteristično zelenu boju i koji podržava varenje. Pored toga sadrži piljole, koji jačaju kosti.

Sastojci:

  • 400 g integralnih špageta
  • 3 kesice bosiljka
  • 2 kašike piljola
  • 2 čena belog luka
  • 70 g parmezana 
  • 100 ml maslinovog ulja 
  • 100 g smrznutog graška
  • Prstohvat soli i bibera

Način pripreme:

  • Skuvajte testeninu u slanoj vodi. 2-3 minuta pre kraja kuvanja dodajte grašak u testeninu. 
  • Stavite u tiganj pinjole i prepecite ih na laganoj vatri bez ulja. Nakon toga ostavite da se ohlade.
  • Operite bosiljak i otkinite listove sa stabljike. Očistite beli luk i narendajte parmezan. 
  • Listove bosiljka stavite u blender zajedno sa pinjolom, belim lukom, parmezanom i malo maslinovim uljem. Dok lagano blendirate, postepeno dodajte maslinovo ulje dok smesa ne postane kremasta. Nakon toga dodajte so i biber. Na samom kraju pomešajte testeninu sa pestom.