Mediteransko grilovano povrće sa piletinom

Proleće je period godine kada dani postaju duži, kada se priroda opet budi i temperature ponovo rastu. Sve su to idealni uslovi za spremanje roštilja. Ko kaže da roštilj uvek mora biti mastan? Kupite sledeći put umesto mlevenog mesa, komad pilećeg filea i pomešajte ga sa grilovanim povrćem. Ova kombinacija nije samo zdrava i ukusna, već vam obezbeđuje savršenu količinu proteina, vitamina i dijetetskih vlakana.

Sastojci za 2 osobe: 

  • 2 pileća prsa (filea)
  • Po jedna crvena, žuta i narandžasta paprika
  • 1 patlidžan
  • 1 tikvica
  • 1 čen belog luka
  • Prstohvat soli i bibera
  • 1 grančica svežeg bosiljka
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta

Način pripreme:

  • Operite povrće i isecite ga na komadiće
  • Iseckajte beli luk na sitne komade. Bosiljak i ruzmarin prvo operite, onda ga odvojite od peteljke i na kraju takođe iseckajte na sitno. Pomešajte beli luk, ruzmarin i bosiljak sa četiri kašike maslinovog ulja i jednom kašikom balzamiko sirćeta i začinite ih biberom i solju.
  • Dodajte iseckano povrće, preklopite šerpu i dobro promešajte sa marinadom od bilja i maslinovog ulja i sve zajedno ostavite oko sat vremena. 
  • Dok čekate, operite pileća prsa i premažite ih preostalim uljem. Začinite ih solju, biberom, origanom i ruzmarinom.
  • Založite vatru i roštiljanje može da počne. Marinirano povrće grilujte oko 10-15 minuta u tepsiji za roštilj ili umotano u aluminijumsku foliju.
  • Stavite filete na roštilj i pecite ih oko 5 minuta sa obe strane.