Efikasan trening uz vežbe skakanja i unapređenja brzine uz pomoć pliometrijske kutije

Kako savladati prve skokove sa pliometrijskom kutijom

Pliometrijske kutije vam omogućavaju brojne načine vežbanja uz pomoć kojih ćete razviti vašu eksplozivnost, brzinu i snagu pri skakanju. Za skakanje na pliometrijskoj kutiji potrebno je i malo hrabrosti. Mnogi početnici misle da su ove vežbe teško izvodljive i često imaju strah od mogućih povreda. Stoga smo za vas sastavili četiri vežbe koje će vas pripremiti za tu vrstu treninga. Isto tako ih možete koristiti pre prelaska na višu pliometrijsku kutiju. 


Da li ste spremni? Hrabro i samo napred! 


Četiri vežbe za efikasno zagrevanje

Skok udalj

Skakanje udalj je odlična vežba za poboljšanje tehnike skakanja. Pri ovoj vežbi morate se istovremeno skoncentrisati i na odskok, ali i na doskok. Na ovaj način jačate vašu ravnotežu i mišiće koji će vam kasnije biti potrebni pri treningu sa pliometrijskom kutijom.

Savijanje kolena

Doskok na pliometrijsku kutiju sličan je čučnjevima i upravo zbog toga su čučnjevi najbolji način da se pripremite za izbalansiran i bezbedan doskok. Obratite pažnju na pravilno izvođenje, što podrazumeva konstantno ispravljena leđa i spuštene pete. 

Penjanje i silaženje

U trećem koraku upotrebite pliometrijsku kutiju i vežbajte uspinjanje i silaženje. Vaše ruke moraju pratiti pokret tela, jer njima održavate ravnotežu koja vam pruža potrebnu sigurnost pri izvođenju ove vežbe. 

Skok iz čučnja

Svaki eksplozivni pokret, kao što je skok iz čučnja, pozitivno utiče na snagu u nogama i na njihovu pokretljivost. Pri izvođenju ove vežbe važno je da vaš doskok bude blag i kontrolisan. Ovo takođe važi i za kasnije skakanje sa pliometrijske kutije.

Vežbe sa pliometrijskom kutijom

1.  Početni položaj 

Stanite ispred pliometrijske kutije i ispravite vaša leđa. Spustite se u polučučanj a ruke neka vam budu sa strane uz butine i blago povijene unazad.

2. Skok na pliometrijsku kutiju

Zamahnite rukama i pokušajte da skočite na pliometrijsku kutiju. Tokom skoka kolena pivucite grudima. 

3. Doskok na pliometrijsku kutiju

Dočekajte se u poziciju čučnja i stanite celim stopalom na pliometrijsku kutiju.

Savet: Ako se i nakon prelaska na vežbanje sa pliometrijskom kutijom budete osećali nesigurno, integrišite naše četiri vežbe za zagrevanje u redovan trening. Ne brinite, pliometrijske kutije ponekad zadaju poteškoće i profesionalnim sportistima.