Pojasevi i rukavice

Pojasevi i rukavice za trening

Pojasevi i rukavice za trening su važan deo opreme, posebno pri dizanju velikih težina jer vas štite i sprečavaju povrede.

Udobnost i sigurnost su najvažnije stvari tokom svakog treninga. Veliki doprinos tome su svakako pojasevi i rukavice koji omogućavaju bezbedan trening.


Rukavice za trening sa i bez bandažera 
Rukavice obično delimo na one sa bandažerima za zaštitu zglobova i bez bandažera. Takođe postoji podela na one sa otvorom za prste i bez otvora. 
Rukavice sa bandažerima se pre svega koriste za bodibilding i vežbanje snage, jer se pritom stavlja jako veliki akcenat na stabilnost i sigurnost u zglobovima. Međutim, ukoliko ne želite da vam zglobovi budu fiksirani, pravi izbor za vas su rukavice bez bandažera. One pružaju veću mobilnost i bolji hvat. 
Rukavice bez otvora za prste su pre svega pogodne za trening napolju, jer prekrivaju celu ruku i na taj način je štite od mogućih povreda. 


Kad se koriste rukavice za treniranje?
Rukavice za treniranje se mogu koristiti pri skoro svakoj vežbi: 

  • Na benč klupi
  • Na skot klupi
  • Sa ruskim zvonom
  • Sa kratkim i dugim šipkama

 

Pojas za još intenzivniji trening
Pojas obezbeđuje sigurnost prilikom vežbi sa tegovima. Pojasevi služe da bi preneli na ruke i noge silu koja se koristi u toku treninga. Kako biste odabrali pravi pojas, treba da obratite pažnju na debljinu i širinu zadnjeg dela pojasa.  


Pojasevi sa dodatnim opterećenjem
Ukoliko su vam vežbe propadanja postale isuviše lake, probajte da ih radite sa dodatnim opterećenjem. Princip je jednostavan - okačite pojas oko struka, na njega zakačite disk i trening može da počne. 


Bandažeri za zglobove i njihove prednosti
Ko nije ljubitelj rukavica, može svoje zglobove zaštititi korišćenjem bandažera za zglobove. Ukoliko su čvrsto fiksirani, obezbediće dodatnu stabilnost. Pritom, upijaju znoj koji bi mogao jako brzo da dospe do šaka i prouzrokuje klizanje tegova.

TEXT_TW_LOADING