Sobni bicikli

Sobni bicikl - Za trening kao u teretani

Ukoliko želite da trenirate kad god imate vremena, da jačate svoje telo dok gledate svoju omiljenu seriju ili čitate knjigu, sobni bicikl je prava sprava za vas. Ergometri i sobni bicikli zauzimaju malo prostora, jednostavni su za upotrebu i koriste se pre svega za kondicione treninge. Neki od naših modela imaju i displej pomoću kojeg možete meriti vaše performanse.

Ovaj način biciklizma ne samo da pruža potpunu nezavisnost od vremenskih uslova, nego i mnoge druge mogućnosti, zahvaljujući kojim svako može da prilagodi trening svom ličnom nivou kondicije.  

Uz pomoć digitalnih uređaja, koji su sastavni deo mnogih modela, imate ujedno mogućnost da svakog trenutka pratite svoje uspehe. Sve te podatke, npr. koliko ste bili aktivni u toku treninga, možete kasnije sačuvati. Sa druge strane, takođe i modeli sa osnovnom opremom vam mogu pomoći da poradite na svojoj kondiciji.

 

Više od vožnje biciklom

Nakon samo par minuta vežbanja shvatićete da se kod ovog tipa biciklizma ne radi samo o klasičnoj vožnji bicikla. 

Izdvojili smo samo neke od prednosti:

 • Posebno visok nivo udobnosti tokom treninga
 • Podešavanje odgovarajuće otpornosti 
 • Različiti načini treniranja
 • Treniranje na spravi koja ne zauzima mnogo prostora

Ako ste u potrazi za spravom uz koju ćete trenirati ne samo noge, nego i skoro sve ostale mišiće (a s vremena na vreme i svoju psihu), onda ste na pravom mestu. Trening postaje još interesantniji uz odgovarajuću muziku ili partnera.

 

Na šta treba obratiti pažnju?

Kod biciklizma u zatvorenom prostoru se prvenstveno radi o jednoj vrsti sporta, kojom se bave ljubitelji sporta različitog uzrasta i fizičke spremnosti. Međutim i pored svega toga je važno pridržavati se nekoliko osnovnih pravila, pre svega iz zdravstvenih razloga.

Tačnije rečeno, trebalo bi da poštujete sledeće savete:

 • S obzirom na to da se pri ovoj vrsti treninga gubi puno tečnosti, trebalo bi redovno da pijete vodu
 • Savetuje se i redovno praćenje pulsa. Na taj način znaćete uvek da li trenirate u optimalnom intenzitetu u odnosu na sagorevanje kalorija i kondiciju
 • Ako tokom vežbanja osetite bol, morate odmah prekinuti trening
 • Vodite računa da pre treninga budete dobro zagrejani. Najbolje bi bilo da svaki trening počnete sa manjim otporom
 • Sobni bicikl, kao i onaj klasičan mora biti prilagođen vašem telu. Ovde važi jedno pravilo: Kada se pedale spuste do donje tačke, kolena moraju biti malo savijena

 

Veliki izbor vežbi 

Možda ste primetili da postoje i razne vežbe na sobnom biciklu.  Jedna od omiljenih je sa sigurnošću ona, pri kojoj se namesti jako velik otpor i onda vežba stojeći. Istovremeno se naprežu pre svega mišići butina i zadnjice. Oni malo iskusniji sa sigurnošću znaju da i okretanje pedala u suprotnom smeru predstavlja veliki izazov. Pritom ne dolaze samo drugi mišići do izražaja, veliku ulogu u tom slučaju igra i kondicija. 

Savet: Za vreme pauze između određenih vežbi, moguće je izbeći napetosti mišića. Ispružite ruke na gore i kružite ramenima. Vodite računa da vam leđa stoje uvek uspravno i da ramena ne povlačite preterano na gore. 


Dodatna oprema za vaš sobni bicikl 

Jednom namontiran, sobni bicikl će postati vaš omiljeni partner za trening. Uz njega se možete zagrevati za neki naporniji trening snage. Međutim on je i sam sebi dovoljan, te ga možete koristiti i tokom celog treninga.

I održavanje takođe ne predstavlja veliki problem. Trebalo bi uvek imati pri ruci sredstvo za podmazivanje. S njim ćete prelaziti preko površine gde dolazi do trenja. Time omogućavate još preciznije podešavanje snage otpora. Između ostalog, na taj način sprečavate prebrzo habanje. Redovnim podmazivanjem vaš bicikl će dugo ostati lep i tih, bez ometajućih pozadinskih zvukova.

Rukavice su takođe relativno bitan rekvizit pri treniranju na sobnom biciklu, pre svega ako se nekome jako znoje šake. One vam omogućavaju da bolje uhvatite ručke na volanu i time pružaju stabilnost pri treningu.

 

Biciklizam u zatvorenom prostoru vodi ka boljoj kondiciji

Sa sobnim biciklom moći ćete između ostalog da se pripremate za polumaraton. Imajte na umu da u tom slučaju trening mora biti dopunjen drugim vežbama, kao što je brzo hodanje. Biciklizam predstavlja jednu odličnu zamenu za brzo hodanje ili klasičnu vožnju biciklom. U zavisnosti od dodatne opreme, svako je u prilici da trenira kako njemu odgovara.

Obratite pažnju uvek na ekran. Po potrebi možete trenirati uz omiljenu muziku. Na kraju, najvažnije je imati motivaciju i ostati istrajan, jer samo tako ćete poboljšati svoju fizičku izdržljivost.

 

Šta je karakteristično za ergometre?

Kao kod običnih bicikala, ergometar se sastoji između ostalog od pedala, volana i sedišta. Pokreće se okretanjem pedala, koje su povezane sa zamajcem. Njegov otpor se može podešavati na više načina. Kompjuteri simuliraju rute različitog intenziteta i prikazuju postignute rezultate. U zavisnosti od modela, na pojedinim ergometrima moguće je podesiti visinu sedišta i ručki, kao i rastojanje između njih. Udoban položaj sprečava bol u leđima.

 

Integrisani displej nudi mogućnost individualnog podešavanja različitih nivoa vežbi i odabira između programa sa različitim fokusom i nivoom opterećenja. U zavisnosti od verzije ekrana, na ekranu se može videti: 

 • Broj obrtaja u minuti
 • Ukupno i proteklo vreme 
 • Trenutno vreme
 • Pređeni kilometri i milje
 • Prosečnu i trenutnu brzinu
 • Puls i broj otkucaja srca
 • Aktuelni program i napredak u vežbanju
TEXT_TW_LOADING