Krostrenažeri

Praktičan i efikasan trening u sopstvenom domu

Krostrenažer je multifunkcionalna sprava za fitnes uz pomoć koje se mogu trenirati sve velike grupe mišića.

Pokreti nogu tokom vežbanja sa krostrenažerom su isti kao pri trčanju, osim što ne dolazi do opterećenja zglobova. Osim toga, ruke su takođe u pokretu i sve u svemu dolazi do sagorevanja mnogo kalorija. Krostrenažer takođe poboljšava izdržljivost i izgrađuje mišićnu masu.

 

Na koji način funkcioniše krostrenažer?

Centralni deo svakog krostrenažera predstavlja zamajac. Nalazi se u zadnjem delu sprave i povezan je sa pedalama i ručicama. Na krostrenažeru vršimo pokrete slične onima kada trčimo, dok se naše telo pomera gore-dole. Istovremeno povlačimo ručice napred i nazad, tako da su pri ovom treningu sve grupe mišića uključene. 

 

Šta je toliko posebno na krostrenažeru?

Samo njegovo ime vam već sve govori. Tokom treninga dolazi do pokretanja krsne kosti. Ruke se kreću kao pri trčanju, s tim što i one imaju svoj doprinos. S obzirom da su noge u stalnom kontaktu sa pedalama, ne dolazi do opterećenja pri doskoku, kao kod običnog trčanja. Treniranjem na krostrenažeru štitite zglobove stopala, kolena i kukova i hodate kao po oblacima.

 

Koje prednosti nude krostrenažeri?

Pored toga što čuvaju zglobove, krostrenažeri imaju još mnogo drugih prednosti. Oni su pravi sagorevači masti. Pomoću njih poboljšavate svoj metabolizam i na taj način sagorevate više kalorija tokom dana. Takođe poboljšavate svoju izdržljivost na efektivan način i istovremeno jačate svoje mišiće. Na samom kraju, celo telo će biti uključeno u proces vežbanja.

 

Za koga su namenjeni krostrenažeri?

I početnici, ali i već iskusni sportisti će imati koristi od ovog vida vežbanja. Možete ga koristiti zasebno ili u kombinaciji sa drugim spravama. Pritom bi trebalo postepeno povećavati vreme trajanja treninga, pa tek onda intenzitet. Sve to zavisi od toga da li vežbate svoju kondiciju ili snagu. Redovno treniranje na krostrenažeru se preporučuje pre svega svima onima, koji na poslu dugo sede. Na ovaj način trenirate gornji deo tela a pritom povećavate i obim pluća.

 

Kako izgleda idealan trening sa krostrenažerom?

Svi početnici bi trebalo prvo da se postepeno naviknu na trening. Krenite sa dva do tri puta nedeljno i trenirajte oko 20 minuta. Pomoću merača pulsa, imaćete svakog trenutka uvid u rad srca. Da biste postigli rezultate morate redovno trenirati. Ako želite da povećate intenzitet, učinite to postepeno, povećavanjem vremena trajanja na 40 minuta. Ako je vaš cilj da izgradite mišićnu masu, izaberite na kompjuteru određeni program za to. Ako želite da osvežite svoju rutinu, pročitajte u našem blogu primer treninga koji možete raditi u kućnim uslovima.

 

Zašto uključiti krostrenažer u svoju kućnu teretanu?

Sa ovom efikasnom spravom povećavate svoju kolekciju fitnes sprava, pa nećete morati svaki put da se šetate do najbliže teretane. Krostrenažeri su idealni za zagrevanje pred predstojeće vežbe snage, povećavaju kondiciju i omogućavaju vam da potpuno individualno trenirate. Možete se potpuno opustiti i uživati uz omiljenu seriju ili slušati muziku. Tako ćete i uštedeti svoje dragoceno vreme, koje možete iskoristiti za druge vežbe. 

 

Koliko prostora zauzimaju krostrenažeri?

Ako imate dovoljno prostora, možete se odmah pozabaviti dodatnom opremom koja će vam eventualno biti potrebna. Ako međutim ne raspolažete dovoljno prostorom, Gorilla Sports vam nudi krostrenažere sa točkićima, kao i one koje se lako mogu pomeriti i sklopiti, tako da zauzimaju manje prostora.

 

Šta sve može naš krostrenažer?

Da li maštate o krostrenažeru koji će vam omogućiti savremeni trening? Ili spadate u one koji preferiraju dobro osmišljene treninge sa izazovnim vežbama? U Gorilla Sports prodavnici vas čeka šaren izbor krostrenažera, od onih za početnike, pa sve do onih za iskusne sportiste. Neki sadrže držač za tablet i USB ulaz za ponjač.

 

Koje tehničke prednosti pružaju krostrenažeri?

  • Kvalitetni krostrenažeri nude udoban pokret tela, bez vibracija i time doprinose efikasnosti treninga uz minimalan napor u predelu zglobova
  • Senzori na rukohvatima, kao i programi za merenje rada srca pružaju zdrav trening svakog pojedinca
  • Modeli sa funkcijom brzog starta omogućavaju da odmah krenete sa treningom. Drugi opet raspolažu širokom paletom programa, koji su namenjeni kako za početnike, tako i za iskusne sportiste
  • Sigurnosne ručke i pedale, kao i transportne ručke omogućavaju lakše rukovanje
TEXT_TW_LOADING