Sprave za veslanje

Veslački ergometar - Sve popularnija sprava za trening kod kuće

Ako za svoju kućnu teretanu tražite spravu koja će vam omogućiti efikasan trening, sprava za veslanje je pravi izbor. Treniranje na ovoj spravi uključuje čitav mišićni sistem.

Poboljšajte efikasno svoju izdržljivost i kondiciju, dok istovremeno pokrećete celo telo. Izgradite svoje mišiče i povećajte energiju.


Šta karakteriše sprave za veslanje?

Sprave za veslanje simuliraju pokrete koji odgovaraju onima pri veslanju jednog čamca. Kod većine sprava pokret nastaje povlačenjem kabla koji su prikačeni za zamajac sa jedne strane i ručicu sa druge strane. Sistem otpora funkcioniše na razne načine, pomoću vazduha, magneta ili vode. Kvalitetne sprave za veslanje kombinuju vazdušni i vodeni sistem otpora i na taj način sprečavaju neželjene vibracije i zvukove. Podesivost otpora omogućava vam da namestite težinu koja vama odgovara. Kompjuteri pokazuju vaš lični napredak prikazivajući vreme, dužinu pređenog puta, puls i broj izgubljenih kalorija. U zavisnosti od modela, neki uređaji prikazuju i učestalost pokreta, tip rute i odgovarajući broj vati.


Kome su namenjene sprave za veslanje?
Skoro da i ne postoji pravilo, jer su namenjene i za početnike i za profesionalce. Sa ovom spravom možete postići razne ciljeve. Ova multifunkcionalna sprava je dobra za:  

  • Pokretanje celog tela, za sve one koji svoj posao obavljaju sedeći
  • Poboljšanje celokupne kondicije
  • Vežbanje izdržljivosti koja ubrzava metabolizam
  • Vežbanje konkretnih grupa mišića

 

Koje prednosti ima sprava za veslanje?

Sprava za veslanje je odlična investicija za vašu kućnu teretanu jer sa njom možete trenirati fleksibilno, u bilo koji deo dana. Time ćete uštedeti na vremenu, koje kasnije možete iskoristiti za druge vežbe. Razni programi učiniće trening još interesantnijim i omogućavaju vam da ga prilagodite sopstvenim potrebama i sposobnostima. Kompaktne i sklopive sprave zauzimaju malo prostora i mogu se čak i pomerati zahvaljujući ugrađenim točkićima. 

 

Koje zahteve treba da ispunjava sprava za veslanje?

Da biste saznali koja sprava za veslanje je idealna za vas, morate prvo definisati svoj cilj. Postoje razni modeli ovih sprava, sa različitom opremom, od onih jednostavnih do multifunkcionalnih. Zato postavite sebi sledeća pitanja:

  • Koliko slobodnog prostora ima,?
  • Šta želim da postignem vežbanjem na ovoj spravi?
  • Da li želim multifunkcionalnu spravu, koja će mi pored vežbanja kondicije omogućiti da vežbam i svoju snagu?
  • Da li mi je potreban USB priključak?
  • Koliko inovativan treba da bude moj displej?
  • Koliko mi je bitno da sprava ne vibrira tokom treninga?

 

Kakve sprave za veslanje nudi Gorilla Sports?

U Gorilla Sports prodavnici možete naći kako sprave za veslanje, tako i veslačke ergometre, različitih modela i dizajna. Moćna čelična konstrukcija, stabilno sedište i dugotrajna sajla su samo neke od karakteristika ovih sprava. Sa druge strane neklizajuće papučice i jake ručice brinu o udobnosti i sigurnosti tokom tvog treninga. Neželjenih zvukova tokom treninga takoreći da i nema, tako da nećete nikom smetati dok trenirate.

 

Na šta treba obratiti pažnju pri odabiru sprave za veslanje? 

Kao prvo trebalo bi se pozabaviti veličinom određene sprave. Veslački ergometri su po tom pitanju bolja opcija, jer su lako sklopivi, ne zauzimaju puno prostora i zahvaljujući točkićima jednostavni za transportovanje. Pored toga trebalo bi obratiti pažnju na opremu koja ide uz nju, kao i na visinu i maksimalno dozvoljenu težinu korisnika.

 

Kako se trenira na spravi za veslanje?

Da biste povećali broj serija i ponavljanja na spravi za veslanje, morate vežbati redovno. Počnite prvo sa laganim treningom po 20 minuta, dva do tri puta nedeljno. Tako ćete ubrzati metabolizam dok se polako navikavate na trening. Vremenom možete povećati broj treninga i intenzitet, podešavanjem otpora. Na kraju treba pohvaliti i sprave za veslanje u sedećem položaju (seated row),  jer su se pokazale kao odličan izbor za svakog pojedinca. 

TEXT_TW_LOADING