Oprema za boks

Oprema za boks

Boks od sportista zahteva visoku mentalnu i fizičku spremnost, međutim kvalitetna oprema je takođe jedan od glavnih preduslova za dobar trening.

Sve više ljudi u poslednje vreme shvata da boks nije samo jedna obična borilačka veština čiji je cilj što ranije oboriti protivnika. Da biste bili uspešni u boksu, morate imati određenu taktiku i, pre svega, kondiciju koja se stiče vežbanjem. Za boks nisu potrebne samo rukavice. Oprema za boks je prilično raznovrsna. Uverite se i sami!

 

Šta je sve potrebno za boks trening?

Za ovu borilačku veštinu koriste se rekviziti iz različitih sportskih disciplina. Prva stvar na koju treba da se obrati pažnja jeste da li ćete treninrati sami (uz vreću) ili sa sparing partnerom. Mnogi sportisti kombinuju ove dve varijante, tako da su u svakoj situaciji spremni na sve.

Za idealan trening potrebni su vam: 

  • Bokserska vreća ili kruška
  • Fokuseri
  • Vijača (za zagrevanje pre treninga)
  • Bandažeri

Ukoliko ste početnik, ne morate odmah imati kompletnu opremu. Međutim, bitno je naglasiti da je bavljenje boksom bez kvalitetne bokserske opreme jednako opasno kao i udaranje u boksersku vreću koja nije dobro pričvršćena za zid. 

 

Kompletna oprema

Što više opreme posedujete, to će vam trening biti zanimljiviji. Ukoliko nemate sparing partnera, tu je vreća. S druge strane, ako trenirate sa partnerom, potrebna je zaštitna kaciga. U slučaju da želite da poboljšate kondiciju i tako postanete još spremniji tokom treninga, vijača će biti od velike pomoći. Vremenom ćete i sami pronaći tip treninga koji vam najviše odgovara, ali, za šta god da se odlučite, samo uz raznorsnu opremu taj trening možete učiniti zanimljivim. 

 

Individualni boks trening

Pre svega, obratite pažnju na sopstvene slabije i jače strane. Na primer, ako vam je običan trening sa vijačom lak, koristite vijaču sa opterećenjem. Isto pravilo važi i pri odabiru bokserskih rukavica. Ako vežbate sa partnerom, važno je da bokserske rukavice budu što deblje. S druge strane, ako vežbate koristeći krušku, dovoljan je i tanji model rukavica. 

Na pitanje da li je bolja kruška ili vreća za boks nema tačnog odgovora jer se sa obe varijante mogu postići veliki rezultati. Ipak, bitno je napomenuti da je bokserska vreća malo fleksibilnija od kruške. Sa njom se pre svega trenira jačina udarca. Upravo iz tog razloga se mnogi sportisti i rekreativci odlučuju za nju. Međutim, brzina udarca se najbolje vežba uz krušku, pa je najbolje reći da i jedna i druga opcija imaju svoje dobre strane. 

 

Bokserska oprema - set

Boks je jedna borilačka veština koja pokreće sve mišiće našeg tela. Posebno je impresivno koliko različitih sprava i rekvizita se pri jednom boks treningu može kombinovati i na koji način se sve te vežbe nadopunjuju. Zato se danas može naći mnogo setova opreme, namenjenih početnicima i profesionalcima. Gorilla Sports setovi garantuju perfektnu usklađenost opreme uz koju se postižu najbolji rezultati.

TEXT_TW_LOADING