Tegovi za zglobove

Tegovi za zglobove - Više snage tokom kondicionog treninga

Tegovi za zglobove predstavljaju mali dodatak za sve one koji svoj trening izdržljivosti žele da učine još zahtevnijim.

Tegove više ne morate samo držati u rukama dok trenirate. Njih je sada moguće zakačiti i nositi. Reč je naravno o tegovima za zglobove koji su se pogotovo tokom trčanja i brzog hodanja pokazali kao poseban izazov. Ova vrsta tegova predstavlja odlično dodatno opterećenje za sve sportiste koji se trenutno pripremaju za maraton, kao i za sve one koji žele da unesu malo promene u svoj trening. 

 

Prednosti tegova za zglobove

Često nam savetuju da tokom kardio treninga nosimo što udobniju odeću i obuću. Tegovi za zglobove su suprotnost udobnosti ali baš zato predstavljaju pravi izazov za sve sportiste. Možda mislite da je 4 kilograma premala kilaža da bi vam otežala trening. Kupite i uverite se sami! Rezultati ove dodatne težine sigurno neće biti vidljivi odmah, nakon prvih nekoliko kilometara. Budite istrajni jer uz pomoć ovih tegova moguće je: 

  • Trenirati istovremeno snagu i izdržljivost 
  • Vežbati mišiće koje pri običnom trčanju ne vežbate

Ako vam je kardio trening postao dosadan vreme je da ga obogatite novim rekvizitom. 

 

Vežbanje snage sa tegovima za zglobove

Ovi tegovi se mogu koristiti čak i tokom vežbanja snage. Zakačite ih jednostavno na ruke i krenite sa treningom. Posebno efikasno je ako ih nosite tokom celog treninga. Bez obzira na to da li vežbate mišiće bicepsa, tricepsa ili podlaktice tegovi za zglobove će značajno uticati na ishod samog treninga. Trebalo bi međutim obratiti pažnju i na pravilno izvođenje svake vežbe.

 

Gde se tačno stavljaju tegovi za zglobove?

Većina tegova ove vrste se poprilično lako može fiksirati kako na skočne zglobove tako i na zglobove šake. Tegovi za zglobove su u suštini samo dodatno opterećenje koje će vam otežati vežbu. Međutim u zavisnosti od položaja tega zategnućete i različite mišiće.

 

Vaš verni partner u teretani  

Početnici se često žale da im određene vežbe stvaraju veliki izazov. Ako ste ovu fazu već prevazišli napravite korak dalje i pokušajte da izvodite te iste vežbe sa tegovima za zglobove. Jedna od vežbi tokom koje su se tegovi za zglobove pokazali kao izuzetno efikasni su zgibovi i propadanja. Steperi i ovi tegovi su se takođe pokazali kao odlična kombinacija za izuzetno efikasan trening. Vi ste ti koji će na kraju odlučiti uz koju vežbu vam odgovara nošenje ovih dodatnih tegova. 
Tegovi za zglobove moraju obavezno biti čvrsto zategnuti kako bi se sprečile eventualne povrede i treniralo u maksimalnoj udobnosti.

 

Nemojte se preforsirati!

Iako su tegovi za zglobove relativno male težine, vašem telu je potrebno određeno vreme da se navikne na njih. Ako se tokom vežbanja snage ili izdržljivosti preforsirate rizikujete bolove u zglobovima. To dalje vodi do kraćeg prekida u vežbanju što će na kraju uticati na vaš uspeh. Sa druge strane, oni koji se budu pridržavali pravila i svojim mišićima omoguće dovoljno vremena da se naviknu na ove tegove, imaće samo koristi.

TEXT_TW_LOADING