EZ šipke

Trening sa EZ šipkom - Štiti zglobove

Pored klasičnih, ravnih šipki, u teretanama se često mogu videti i takozvane EZ šipke koje su pronašle svoje mesto u svakoj vrsti treninga.

Verovatno ste se već zapitali, koja je uopšte razlika između ravne i krive šipke. Ovim i još mnogim drugim pitanjima bavićemo se upravo u ovom odeljku. 


Različiti modeli EZ šipki
Asortiman EZ šipki je u poslednje vreme postao poprilično velik. Sigurno ste primetili različite modele ovih šipki od kojih se neke nude i u setu sa ravnim šipkama. Posebno popularna model šipke je onaj koji je izuzetno zakrivljen, dizajniran za vežbanje mišića bicepsa sa relativno velikom težinom. 
Koja šipka je za vas najpogodnija zavisi najviše od same vežbe. Ravna, duga šipka je za vežbanje na benč klupi i to je verovatno svima već poznato. Ali kad se onda koristi EZ šipka? Saznaćete u nastavku teksta!


Za koje vežbe je namenjena EZ šipka?
EZ šipke se mogu koristiti kod mnogih vežbi za jačanje nadlaktice. Njen poseban oblik omogućava vam prirodan položaj ruku i zbog toga je mnogi sportisti opisuju kao jako pogodnu šipku. Između ostalog pruža vam priliku da se potpuno skoncentrišete na pravilno izvođenje vežbe bez razmišljanja o bolovima. Zglobovi se manje pomeraju tako da je i verovatnoća da ćete se povrediti takođe minimalna. 


EZ i ravne šipke u setu
Mnogim sportistima je važno da treniraju na što fleksibilniji način i zbog toga se odlučuju za kupovinu seta šipki koji uključuje i ravnu i EZ šipku. Ako ste dakle u dilemi, odlučite se najbolje za ovaj set i ništa vas više neće moći sprečiti jer ćete time pokriti sve vežbe. Na primer za izvođenje čučnjeva je ipak bolja ravna duga šipka.


Korisna oprema uz EZ šipke
Nabavili smo EZ šipku, da li nam još nešto treba? Naravno, jer da biste što fleksibilnije trenirali, potrebni su vam uz ovu šipku i diskovi određene težine. Obratite obavezno pažnju na prečnik vaše EZ šipke (ako je već posedujete) i prečnik otvora diskova, jer moraju biti isti. Kupovinom opruga i adaptera fiksiraćete ih i vaš trening će biti još sigurniji. U dodatnu opremu za EZ šipke spadaju još i:

  • Rukavice za trening
  • Stalci za diskove
  • Fitnes prostirke

 

Na šta treba obratiti pažnju tokom treninga sa EZ šipkom?
Da biste potpuno uživali u svim prednostima koje vam nude EZ šipke jako je bitno da trenirate na pravilan način. Ova šipka jeste bolja za neke određene vežbe ali to ne znači međutim da je na nju moguće zakačiti neograničen broj diskova. 
Takođe je važno napomenuti:

  • Ako osetite bol u toku treninga, prekinite sa treniranjem
  • Obratite pažnju na pravilno držanje tela
  • Nemojte koristiti EZ šipku za vežbe za koje ona nije namenjena
  • Obratite pažnju da vam diskovi uvek budu fiksirani
TEXT_TW_LOADING