Vratila i šipke za zgibove

Praktičan i efikasan trening u sopstvenom domu

Imate li visoka očekivanja od treninga? Onda su različita vratila za zgibove marke Gorilla Sports  vaš idealan partner za trening.

Šta dobijate vežbanjem zgibova?
Zgibovi su pored sklekova i trbušnjaka definitivno jedna od najpoznatijih a ujedno i najtežih vežbi. Vežbanjem zgibova ne jačaju se samo ruke, nego i mišići leđa. Karakteristično za zgibove je to da se pri vežbanju koristi sopstvena težina tela umesto tegova. Međutim, kome sopstvena težina nije dovoljna, za njega postoje posebni pojasevi određene težine. 


Koje vežbe se mogu izvoditi na vratilu za zgibove?
U zavisnosti od modela šipke, vratila pružaju čitavu paletu vežbi. Pozitivna stvar ovog rekvizita je što je i sa osnovnim modelima moguće izvesti brojne vežbe. Koji mišić ćete trenirati zavisi od položaja ruku. Pored klasičnih vežbi za ruke, grudi i leđa, vratila se mogu koristiti i za trening nogu i abdomena.
Vežbanje na vratilu za zgibove podrazumeva dve vežbe: 

  • Uski hvat: Zateže pre svega grudne mišiće, biceps kao i najširi leđni mišić. Ovo je vežba pri kojoj telo podižete na gore, dok ruke stoje usko jedna pored druge.
  • Široki hvat: Ovaj položaj ruku jača mišiće leđa.

 

Vratila za zgibove u kućnoj teretani
Postoje različite vrste vratila za zgibove:

  • Vratila koja se kače na vrata: Ovi jednostavni modeli se mogu zašrafiti na vrata. Krajevi ovih šipki su obično opremljeni gumom koja štiti vrata od ogrebotina i obezbeđuje veću stabilnost. 
  • Vratila koja se montiraju na zid: Za montiranje  ovih vratila na zid obično su potrebne tiple i šrafovi. Velika prednost ovih vratila je što mogu da podnesu veliku težinu i ne moraju da se montiraju tokom svakog treninga.
  • Vratila koja se montiraju na plafon: Ova vratila su vrlo slična stubovima koji se montiraju na zidove. Karakteriše ih velika stabilnost i nosivost, naravno ako su prethodno dobro pričvršćena. Još jedna prednost je što ova vratila mogu stajati i u sredini prostorije. Bitno je samo da imate dovoljno mesta za pokrete pri treniranju.

 

Šta bi trebalo još da znate o vratilima za zgibove?
Tipičan problem koji nastaje vežbanjem zgibova na vratilu je bol u prstima. Upravo iz tog razloga preporučujemo korišćenje rukavica za teretanu sa gumiranom i neklizajućom površinom. Neke šipke iz našeg asortimana imaju već ugrađenu udobnu i neklizajuću površinu za ruke. 
Prilikom odabira vratila za zgibove trebalo bi najpre obratiti pažnju na njihovu maksimalnu nosivost. Razmislite takođe i o mestu na kom ćete montirati spravu.  

TEXT_TW_LOADING