Podesive bučice

Setovi kratkih šipki i diskova

Podesive bučice su jedan od najkorisnijih rekvizita tokom treninga jer možete sami birati kilažu koja vam odgovara i prilagođavati je trenutnim potrebama.

Iako većina vežbi sa kratkom šipkom izgleda relativno jednostavno, mnogi sportisti jako brzo shvate koliko su one ustvari delotvorne, naravno, pod uslovom da se izvode pravilno.


Koje su prednosti kratkih šipki?
Kratke šipke spadaju u grupu najklasičnijih rekvizita za treniranje. Samo neke od pogodnosti koje vam nude su:

  • Ne zauzimaju mnogo prostora i shodno tome se mogu koristiti i u manjim kućnim teretanama
  • Ne zahtevaju posebno održavanje. Većina mrlja se uklanja vlažnom krpom. Napravljene su od dugotrajnog i čvrstog materijala
  • Odlično se mogu smestiti u stalak namenjen njima i na taj način će vam uvek biti pri ruci
  • Ne koriste se samo za vežbanje mišića bicepsa. Uz određene vežbe možete zategnuti i ostale delove tela

 

Koje vežbe se mogu izvoditi sa kratkom šipkom?
Trening bicepsa je obično svima prva asocijacija kada pričamo o kratkim šipkama, ali bilo bi sasvim pogrešno ako bismo ih ograničili samo na trening tog jednog dela tela. Uz pomoć kratkih šipki različite težine moguće je izvoditi mnogo više vežbi. Zašto ne biste jačali i mišiće tricepsa, leđa ili vaše grudi? 
Koliko su ovi rekviziti efikasni zavisi naravno i od drugih faktora, uključujući broj ponavljanja i serija, kao i koliko redovno vežbate. Promenite klasično vežbanje na benč klupi sa dugom šipkom i uhvatite dve kratke šipke. Najveći izazov pri ovoj vežbi je održavanje ravnoteže.


Koji modeli kratkih šipki vam stoje na raspolaganju?
U ponudi se najčešće mogu naći razni modeli kratkih šipki, koji se razlikuju po svom izgledu, ali i po određenim osobinama. Jedan od najpoznatijih modela kratkih šipki je napravljen od čelika. Bučice se takođe ubrajaju u kratke šipke. Njih možete naći u plastičnoj verziji ili od gume. Najveća prednost je što štite pod vaše kućne teretane. Posebno pogodne su bučice raznih boja. Često se kupuju u setu. Lako se razlikuju jedna od druge. Takođe postoje fiksne bučice i tegovi raznih težina bilo za trening snage ili za aerobik ali postoje i podesive bučice čiju težinu sam vežbač određuje.


Kratke šipke u setu ili pojedinačno
Tegove sa kratkom šipkom možete kupiti pojedinačno ili u paru. U principu uvek bi bilo bolje vežbati sa dve šipke. Svaka vežba je na svoj način zahtevna. Zato ima smisla prilagoditi je težini kratke šipke. To možete učiniti kupovinom određenog broja diskova, koji će vam pomoći da vaš trening bude fleksibilan. Sa velikim brojem diskova sprečićete preopterećenje. Nakon određenog vremena biće vam vrlo lako preći sa jedne težine na drugu.

TEXT_TW_LOADING