Šipke

Šipke za trening sa tegovima - Lako se kombinuju sa našim diskovima

Tegovi su se još u Antičkoj Grčkoj koristili za poboljšanje sportskih performansi. Danas čine osnovu svakog treninga snage.

Dobre vesti: Od sada možete kupiti nezavisno šipke i diskove i sastaviti set koji vama odgovara. U ovom odeljku možete pronaći odgovarajuću šipku.

 

Širok asortiman šipki za tegove
Raspon šipki je veliki: dugačke ili kratke, ravne ili zakrivljene, prečnika 30 mm ili 50 mm.  Šipka je osnovni deo opreme za bilo koji trening snage. Može se opremiti tegovima po želji i težinu prilagoditi svojoj fižičkoj spremnosti. Shodno tome, idealna je za efikasne i raznovrsne treninge celog tela i čini je sastavnim delom svake osnovne opreme kućne teretane.

Ali koje su karakteristike "prave" šipke? Koje su razlike i kako dužina i prečnik rupe utiču na trening? Koja šipka je najbolja za redovan trening kod kuće i šta treba uzeti u obzir pri odabiru šipke u teretani?

 

Dužina šipke
Dužina šipke ima najveći uticaj na trening. Težina šipke varira u zavisnosti od dimenzija šipke a kada se dodaju tegovi dobije se ukupna težina seta. Osim toga, ukupna dužina utiče na dužinu prostora za diskove sa svake strane i na unutrašnje dimenzije rukohvata. Pravi se razlika između kratkih i dugačkih šipki.

Kratke šipke:

Šipke za bućice obično se nude u praktičnom setu od 2 kako bi se moglo izvesti dvostrano vežbanje gornjeg dela tela. Dostupne su u 3 dužine (35 cm, 42 cm, 51 cm) i težine 2,5-5 kg. Uprkos kratkoj dužini, maksimalna nosivost, u zavisnosti od modela, je između 100-136 kg.

Duge šipke:

Sa 120 centimetara, šipka pripada kategoriji „dugih“ šipki. Dostupne su u 8 različitih dužina (120 cm, 130 cm, 150 cm, 170 cm, 180 cm, 200 cm, 218 cm, 220 cm) sa maksimalnom nosivošću od 60-680 kg. Što je šipka duža, to ima veću težinu. Prilikom odabira šipki za trening kod kuće treba uzeti u obzir i veličinu prostorije za vežbanje i širinu stalka ili benč klupe.

EZ šipka:

Sa svojom dužinom od 120 cm, kriva šipka spada u kategoriju dugih šipki, ali se njen poseban oblik značajno razlikuje od klasične ravne verzije. Zbog savijanja u obliku slova EZ, šipka je idealna za vežbanje ruku na način koji je nežan prema zglobovima. U zavisnosti od modela, sopstvena težina je 7-10 kg, a maksimalna nosivost 180-272 kg.

 

Prečnik šipki za tegove
Prečnik šipke označava koji tip diska pristaje na šipku i odnosi se na prečnik otvora diska. Pravi se razlika između standardne veličine i olimpijske veličine. Oba modela su dostupna u varijanti sa kratkim i dugim šipkama.

Standardne šipke imaju prečnik od 30 mm i mogu se opremiti svim uobičajenim diskovima 30/31 mm. Tegovi imaju kompaktnu veličinu, što čini stvaljanje ili zamenu diskova posebno lakim. Osim toga, standardni tegovi se lako mogu odložiti i stoga su idealna oprema za kućnu teretanu.

Olimpijske šipke imaju prečnik od 50 mm i pogodne su za diskove prečnika 50/51 mm. Zbog veće težine kojoj šipka može biti izložena, ona ima kuglične ležajeve. Kuglični ležajevi imaju prednost što se šipka samostalno balansira i nudi stabilnost čak i pri izuzetno velikim težinama.

 

Osigurači za šipke
Dostupni su različiti sistemi zaključavanja i za bučice i za šipke. Pravi se razlika između matica za zavrtanje i sigurnosnih opruga.

Šipke sa oprugama imaju glatku površinu na koju se diskovi mogu brzo i jednostavno pričvrstiti i sa koje se lako skidaju. Sprečavaju da diskovi skliznu sa šipke.

Za pričvršćivanje zvezdastih matica je potreban navoj na šipci. Iako ova vrsta pričvršćivanja oduzima više vremena, nudi veću stabilnost. Navoj sprečava bočno klizanje i nudi visok nivo sigurnosti tokom treninga, što je posebno korisno za početnike u fitnesu.

 

Setovi šipki i tegova
Jednostavno, ali efikasno: bučica se sastoji od šipke i tegova pričvršćenih na krajevima. U zavisnosti od težine možete pojačati aerobne treninge, poboljšati svoju kondiciju i ciljano izgraditi mišiće u okviru treninga snage, dok se za gimnastiku na primer koriste duže šipke. Kada se rade vežbe iznad glave ili sa tegovima velike težine zvezdasti navoji čvrsto fiksiraju tegove.

U Gorilla Sports online prodavnici nećete pronaći samo šipke već i veliki izbor dodatne opreme i tegova.

TEXT_TW_LOADING