Joga za početnike

Joga je pojam s kojim se skoro svaki čovek već jednom negde susreo. Većina međutim ne zna šta se konkretno krije iza te reči i koje su njene prednosti. Činjenica je da se joga u društvu shvata prilično površno, ponekad čak i sa podsmehom. Za nju se vezuju mnoge predrasude, te se često može čuti da je potpuno besmisleno baviti se njome ili da je ona namenjena samo za “slabiće”.

U stvarnosti to izgleda sasvim drugačije, jer je joga danas jedan od najpopularnijih načina vežbanja. Ona je zapravo mnogo više od klasičnog sporta, jer obezbeđuje harmoniju tela i uma. Živimo u previše užurbanom svetu, gde je stres postao naša svakodnevnica. Iz tog razloga se mnogi odlučuju za fizičko i mentalno opuštanje uz vežbanje joge. Međutim nisu to jedine dve prednosti ove vrste sporta. U ovom tekstu naći ćete između ostalog osnovne informacije o njoj, ali i način na koji je možete primeniti ako ste početnik. 

Šta je zapravo joga?

Joga je filozofsko učenje poreklom iz Indije. Reč joga potiče iz sanskrita, drevnog indijskog jezika i znači “ujediniti”. Ovo značenje reči postaje još jasnije u sledećem pasusu, gde ćemo definisati koncept joge. 

Koncept joge se zasniva na vežbama i tehnikama koje dovode duh, telo i um do savršene harmonije. Samim tim što podjednako deluje na telo i duh, smatra se više od običnog sporta. Sastoji se od meditacije, vežbi disanja, opuštanja i raznih pozicija

Postoji više grana joge. Najpoznatije su: 

  • Hata (hatha) joga
  • Vinyasa joga
  • Ashtanga joga 
  • Kundalini joga
  • Yin joga

Sve ove grane se zasnivaju na identičnim položajima tela, koji se inače nazivaju asane. To je jedan od razloga zašto jogu mnogi početnici ne razumeju i stvar koja najviše dovodi do zabune. Ako se malo detaljnije pozabavite pojedinim granama, brzo ćete primetiti razliku između njih (kao na primer u redosledu pokreta).

Koju korist imamo od joge?

Joga povećava energiju, smanjuje stres, poboljšava koncentraciju, ublažava bol i napetost i čisti telo. Ovo su naravno samo neke od prednosti. Ostale ćete sigurno vrlo lako prepoznati i sami. Postavlja se međutim pitanje da li je joga savršeni lek sa fizičko i mentalno zdravlje? Pored svih nabrojanih prednosti, trebalo bi je posmatrati i sa kritičkog aspekta i proispitati je. Stoga, sve prednosti koje su predstavljene u ovom tekstu baziraju na utemeljenim saznanjima, koje su deo raznih studija. 

Joga se najviše primenjuje da bi se kontrolisao stres a to je i naučno dokazano. Jedna interesantna studija je pokazala da joga može uticati na bolje pamćenje. Navodi se da joga ima sličan povoljan uticaj na rad mozga kao vežbe pamćenja. Joga međutim nema samo pozitivnog uticaja na mentalnom i psihološkom nivou. Izvođenje joge znatno utiče i na kondiciju. Ovo se pre svega odnosi na funkcionalni fitnes, čije studije pokazuju da joga ima istu efikasnost kao vežbe istezanja.

Takođe pomaže kod prevencije i ublažavanja bola. Tako barem kažu rezultati studija u kojima je ispitan efekat joge na bol u vratu. Na kraju treba reći da nam sva ova naučna otkrića pokazuju koliko joga zaista može imati prednosti na telo i um.

Kako da se pripremite za jogu i koji tip joge je namenjen početnicima? 

Verovatno najveća prednost joge je ta, što je svako može trenirati, bez obzira koliko je star, pokretljiv i jak. Druga prednost joge je što se može izvoditi skoro svuda i bez skupe opreme. Sve što vam je potrebno je komotna odeća, neklizajuća i udobna podloga, kao što su na primer fitnes prostirke

Iako su i druge grane joge pogodne za početnike, hata joga je možda najidealnija za sve one, koji se jogom ranije nisu bavili. Hata nije samo klasična metoda vežbanja koja postoji vekovima, već je sigurno i najpoznatija grana joge. 

Važna napomena: Da biste izbegli povrede tokom treninga i postigli što bolje rezultate, najbolje je krenuti sa joga učiteljem. On će vam otkriti sve važne elemente joge i pokazati kako se pravilno izvode vežbe. Pritom vam može odgovoriti na sva važna pitanja i odrediti vrstu joge koja vam odgovara. Međutim, pre toga je neophodno isprobati nekoliko vrsti joge. 

Koje vežbe su efektivne za početnike?

Na kursu joge naučićete između ostalog takozvani pozdrav suncu (Surya Namaskar). On predstavlja jednu od najpopularnijih vežbi u jogi. Pozdrav suncu je deo skoro svakog časa joge, ne samo u hata jogi. Međutim njegovo izvođenje se razlikuje u zavisnosti od vrste joge. U prošlosti se izvodio u čast (Namaskar) hinduističkog boga sunca (Surya), okretanjem prema suncu, po čemu je i dobio svoje ime. 

Pozdrav suncu je dinamičan pokret koji uključuje celo telo. Pritom ne zateže samo mišiće nogu, zadnjice i stomaka, već isteže leđa, mišiće grudi i ruke. Upravo iz ovog razloga ga mnogi poistovećuju sa vežbama istezanja. Pošto uključuje takoreći sve mišiće, može se koristiti tokom zagrevanja za trening. Na kraju je važno spomenuti da ovaj pokret pomaže pri smanjenju napetosti u vratu i leđima.

Pravilno disanje takođe ima jako veliku ulogu u jogi. Isto tako i tokom izvođenja pozdrava suncu. Udahnite kada vam je telo dugo istegnuto ili savijeno unazad. Izdahnite kada se okrećete ili savijate napred. Ova tehnika disanja olakšava izvođenje odgovarajućih pokreta. Disanje treba da bude usklađeno sa pokretima. Pokreti i disanje treba da budu ujednačeni, mirni i kontrolisani. 

Joga je izuzetan način da povežete um, telo i dušu, a dodavanje fitnes lopte u vašu praksu može doneti još dublje i opuštenije iskustvo. Ove lopte omogućavaju preciznije istezanje i opuštanje, nudeći podršku i komfor tokom vežbanja. Koristeći fitnes loptu, možete istegnuti svoje telo na potpuno nov način, proširujući opseg pokreta i postižući dublje istezanje u različitim položajima. Postavljajući se preko lopte u određenim pozama, omogućavate vašem telu da se potpuno opusti, što pomaže u otpuštanju napetosti i stresova iz mišića, čineći vašu praksu opuštajućom i obnavljajućom. Vežbanje balansnih poza sa fitnes loptom pruža dodatnu stabilnost, obezbeđujući sigurnu i pouzdanu osnovu za vaše joga veštine.

Najčešća pitanja i odgovori

Da li početnici mogu da izvode jogu bez učitelja joge?

Joga je jedan poprilično raznolik pojam. Zato vam preporučujemo da krenete polako i da se postepeno upoznajete sa njom. Morate biti sigurni da određenu vežbu izvodite na pravilan način. Takođe je bitno pronaći vrstu joge koga vam najviše odgovara. U svim ovim situacijama je podrška učitelja joge od velike koristi. 

Koja podloga je idealna za izvođenje joge? 

Veoma je važno koristiti pravu podlogu. Debele strunjače i tanki peškiri nisu pogodni za jogu. Preporučujemo vam zato da nabavite posebnu fitnes prostirku. Ona će vam obezbediti bezbednu, sigurnu i udobnu podlogu za vežbanje. 

Kako joga utiče na zdravlje?

Mnogi kažu da joga ima brojne prednosti u pogledu na fizičko i mentalno zdravlje. Naučne studije ukazuju na pozitivan efekat na upravljanje stresom, pamćenje, ublažavanje bola i mnoge druge stvari.