Kratke šipke

Kratke šipke - Prilagodljive i praktične

Za naporan i intenzivan trening svih grupa mišića.

Ono što sportisti najviše ističu kod kratkih šipki jeste njihova praktičnost. Bez obzira da li trenirate prvo jednu ruku pa onda drugu ili obe ruke istovremeno, sa ovim rekvizitom je sve moguće. Kratke šipke možda na prvi pogled izgledaju jednostavno, međutim ne bi trebalo potcenjivati njihovo dejstvo. I sa velikom ali i sa malom težinom se vrlo brzo mogu postići željeni rezultati.


Stabilan partner tokom svakog treninga
Šipke za vežbanje su obično hromirane. Rezultat toga je dugi vek trajanja i visok stepen stabilnosti. U isto vreme hrom kao materijal ne zahteva mnogo održavanja. U većini slučajeva dovoljno ih je brzo prebrisati običnom krpom. Ostale prednosti kratke šipke su:

  • Udobnost tokom treninga
  • Mogućnost vežbanja na različite načine
  • Lako skladištenje (pogotovo ako posedujete stalak)

Ukratko: Kratka šipka je rekvizit koji ne bi smeo da fali u vašoj kućnoj teretani. Služi čak i za vežbanje izdržljivosti, ne samo snage. Povećajte jednostavno broj ponavljanja a smanjite težinu sa kojom vežbate. Šipku možete integrisati čak i u vaš kardio trening. Uzmite u obe ruke po jednu šipku i pokušajte da trčite na traci za trčanje. 


Kratka šipka u setu
Zašto vežbati svaku ruku pojedinačno ako postoji set sastavljen od dve kratke šipke. Ponekad ih je moguće naći i u kombinaciji sa EZ šipkama. Ovakav set vam omogućava veliki broj vežbi, ali isto tako zahteva i prostor za skladištenje. Zato bi bilo najpametnije kupiti stalak za šipke i diskove.
Ne smemo zaboraviti ni na matice i osigurače diskova, koji nam pružaju adekvatnu sigurnost tokom treninga. Mnogi osigurači diskova se već nalaze u setu sa kratkom šipkom a ako ih međutim kupujete posebno, uverite se da su kompatibilni sa vašom šipkom. 
Fitnes rukavice spadaju takođe u opremu za vežbanje sa kratkom šipkom iako mnogi sportisti smatraju da su šipke same po sebi dovoljno udobne. Ako međutim ne delite isto mišljenje, pogledajte naš asortiman rukavica i odlučite se za najbolje.


Najpoznatije vežbe sa kratkom šipkom
Biceps nije naravno jedini mišić zbog kojeg mnogi sportisti svakodnevno vežbaju sa kratkim šipkama. Ova specijalna oprema se između ostalog koristi i za: 

  • Vežbanje tricepsa
  • Treniranje mišića vrata
  • Treniranje na benč klupi 

 

Na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom treniranja sa kratkom šipkom?
Ako vežbate sa relativno velikom težinom bilo bi potrebno zaštititi vaš pod od neželjenih tragova. Najbolje bi bilo kupiti stalak za bučice. Ako zbog prostora niste u mogućnosti, stavite prostirku ispod. 
Ako osetite bol ili preterano naprezanje mišića tokom treninga, prekinite sa vežbanjem. Željenom uspehu trebalo bi se postepeno približavati. Nemojte preterivati na samom početku. Povećavajte težinu u skladu sa vašim sposobnostima. Dajte vašim mišićima dovoljno vremena da se naviknu na ovu vrstu treninga.

TEXT_TW_LOADING